CSS4

Mostanában találkoztam egy bejegyzéssel Peter-Paul Koch blogján, aminek a címe CSS4 is here!. Néha azt látom, hogy az emberek időről időre a CSS4-t használják, hogy kattintásokat szerezzenek, és ez kicsit bosszant engem, szóval általában nem törődök velük, de valamiért úgy döntöttem, hogy erre a cikkre rákattintok és megnézem, hogy miről szól.

Ahogy olvastam, rájöttem, hogy igaza van, CSS-hez jobb marketing kellene.

Nagy dolognak számított amikor a HTML5 és CSS3 bejött, és kaptak saját logót is. Szerintem sok dolgot jól csináltak ezzel a frissítéssel.

Szóval látom a vonzást abban, hogy ugyanezt megtegyék a CSS4-el is. Ahogy a cikkben írja:

I think that announcing a new CSS version will bring desperately-needed attention to CSS, and will help the people evangelising CSS in the field make an impression on web developers who are otherwise not very interested in it.

Arról ír, hogy egy új CSS verzió bejelentése a szükséges figyelmet hozná meg a CSS számára, és azok az emberek, akik eddig szerették a CSS-t, jó benyomást tudnának kelteni, azokban a webfejlesztőkben, akiket eddig ez a terület nem érdekelt.

Én nem hiszem, hogy ez a helyes ötlet.

Ha a "CSS4"-et reklámozzuk, meddig foglalkoznak vele többet az emberek? Egy év? 6 hónap? Vagy kevesebb?

Ebben az iparágban folyamatosan jelennek meg új dolgok. Szóval lehet, hogy egy rövidebb időre elkapja az emberek figyelmét, de nem hiszem, hogy ez sokáig kitartana.

Használjuk ki, ahogy a CSS most fejlődik

A CSS egyre nagyobb lett, ahogy folyamatosan rakták hozzá az új dolgokat, a 90-es és a korai 2000-es években. Ez lelassította a fejlesztését.

Ahhoz, hogy átugorjunk a következő verzióra, az egészet át kellene vizsgálni és helyezni, mint egy nagy verzió frissítést, ami a CSS3 méretét és hatókörét figyelembe véve, ha tartották volna ezt a modelt, akkor örökké tartana mire valaha is látunk egy új frissítést.

Ezért választottak szét mindent a saját moduljára, így külön-külön lehet frissíteni őket.

Nem kellett átlépnünk a CSS4-re, hogy a grid-et megkapjuk, és a grid így is viharként csapott le.

Ahelyett, hogy azt mondanánk "nézd meg a CSS4-t", szerintem sokkal jobb megoldás az, ha a frissítéseket külön-külön reklámozzák. A grid nem csak azt változtatta meg, ahogy a weboldalak elrendezését/kinézetét készítettük el, de a támogatása is hamar széleskörű lett, és úgy érzem, hogy sok figylemet kapott, ami még most is így van.

Most pedig úton van a sub-grid. Hívjuk fel az emberek figyelmét a sub-grid-re, és mutassuk meg, hogy milyen új lehetősegeket nyit meg.

Viszont előbb vagy utóbb nem ez lesz a felkapott téma, de addigra talán itt lesz a clamp(), vagy a "container queries", vagy bármi más amit kiadnak.

De nem mindig az új dolgokról van szó, hanem mostanában gyakran, egy modult frissítenek, és nagyban tovább fejlesztik.

Ezek közül pár lehet csak apró frissítés, ami megkönnyíti az életet, vagy forradalmasít, ahogy a grid tette. Akárhogy is, felkeltehti az emberek figyelmét, hogy "hm, ezt is meg tudom csinálni a CSS-el?".

Fókuszálva a CSS különálló funkcióira, ahogy kapják a böngésző támogatást, folyamatos marketinghez vezet, ami megakadályozza, hogy bármi is elvesszen a CSS tengerében.

Szóval én egyetértek Peter-Paul-al abban, hogy az embereket nem érdekli a CSS eléggé, de nem hiszem, hogy egy nagyob frissítés lenne a jó út.

Van még egy nagyobb probléma

Ismerek embereket, akik még mindig a float-ot tanítják az osztályteremben, mert ezt tudják, és hallottam azt is, hogy tábla alapú elrendezést tanítják, utána pedig float, és amire esetleg elérnének a flexbox-ig, az egész osztály elvesztette az érdeklődést a CSS iránt.

Azt látom, hogy sok régimódi tanár azt gondolja, hogy fontos a tanulóknak megmutatni a CSS történelmét.

Ez egy hatalmas tanítási hiba, és kétlem, hogy más nyelvvel is ezt csinálják, ami jelentősen az eredeti verzióján túl fejlődött.

Itt van a böngésző támogatás a flexbox-hoz és grid-hez. Miért tanítanál valakit, hogy hogyan hackeljen össze, egy elrendezést/kinézetet, olyan eszközökkel, amelyek soha nem voltak arra a célra szánva, amikor már évek óta elérhetőek a megfelelő eszeközök arra a munkára?

És ez sok embert érint, akik jelenleg, valamilyen iskolában ezt tanulják. Nem érdekli őket a CSS, mert azt tanítják nekik, hogy hogyan működött 10 évvel ezelőtt.

Hogyan tudjuk megváltoztatni ezt a régimódi megközelítést a tanárokban? Őszintén szólva, nem tudom. Öreg kutyát nehéz új trükkre tanítani.

Nem lennék meglepve, ha ezeket az osztályokat olyan tanítaná, aki eleve más nyelvre specializálódott, és ezen felül a CSS nem érdekli, ami nem segít a helyzeten. Lehet ez a legnagyobb ok, amiért az embereket nem érdekli a CSS.

Minél többet beszélünk a CSS-ről, annál jobb

Akármit is csinálunk, a CSS-ről való beszélgetés fogja felkelteni az emberek érdeklődését, hogy mire képes, bármi is legyen az.

Fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy mi a CSS jelenleg, és mire képes.

Te is segíthetsz

Ha szereted a CSS-t egy kicsit is, akkor tudasd az emberekkel. Hírlevelemben is néha megosztok olyan dolgokat a CSS-ről, amiről nem is gondolnád, hogy az lehetséges vele.

Szóval ha bármikor tanulsz valami újat, oszd meg az emberekkel. Kevesebb mint egy perc is lehet facebookon, vagy hasonló platformokon megosztanod egy-egy tippet.

Az ilyen típusú dolgokról való beszélgetés, írás és megosztás, még neked is segít abban, hogy jobban megtanuld és megértsd, így növeli a tudásodat.

Megosztás

Csatlakozz a hírlevelemhez

Iratkozz fel, hogy értesítést kapj, ha új tartalmat töltök fel.
Néha webfejlesztéshez osztok meg tippeket is a hírlevelen keresztül.

    Spamet nem küldök. Bármikor leiratkozhatsz.